Wat zijn de voordelen van BIM- en GIS-integratie voor de bouwworkflow?
De voordelen van BIM- en GIS-integratie zijn talrijk en reiken veel verder dan het ontwerp van fysieke constructies. In feite hebben deze technologieën een directe correlatie met elkaar en helpen ze bij het creëren van de perfecte blauwdruk voor bouw- of infrastructuurprojecten. De twee programma's kunnen de kwaliteit van ontwerp en constructie verbeteren door samenwerkingsworkflows te vergemakkelijken en gegevensverlies te voorkomen. Deze tools vergroten ook de projectmanagementcapaciteit, waardoor belanghebbenden een beter inzicht krijgen in de ontworpen asset-omgeving en de efficiëntie van de projectoplevering toeneemt. betonadvies.
Door BIM en GIS te integreren kunnen bouwbedrijven modellen maken van verschillende infrastructuurklassen, waaronder wegen en ondergrondse nutsvoorzieningen. Dit maakt snellere beoordelingen en planning mogelijk, terwijl ook de bestaande structuren ervan profiteren. De integratie van deze twee technologieën kan worden gebruikt om slimme steden te creëren door gebruik te maken van georuimtelijke gegevens voor een betere planning. Het Crossrail-project, momenteel het grootste civieltechnische project in Europa, zal bijvoorbeeld 21 kilometer dubbele tunnels onder het centrum van Londen creëren. Het netwerk zal uiteindelijk acht metrostations en 37 treinstations met elkaar verbinden.
Naarmate het vakgebied evolueert, ontwikkelt Esri tools om de integratie van BIM en GIS te vergemakkelijken. Deze toepassingen zullen AEC-dienstverleners helpen efficiëntere projecten te creëren en slimmere resultaten voor gemeenschappen te leveren. Uiteindelijk zal deze samenwerking ervoor zorgen dat beide bedrijven kunnen groeien en bloeien op de markt. Om deze integratie succesvol te laten zijn, moeten zowel Esri als Autodesk eerst specificaties voor hun producten vaststellen. Deze standaarden zullen de sleutel vormen tot een naadloze integratie tussen BIM en GIS.
De nieuwste technologie in de bouwsector is afhankelijk van betrouwbare data- en softwaresystemen. Helaas treedt er gegevensverlies op wanneer de belanghebbende van het project gegevens uit eerdere fasen nodig heeft. Het kan uren duren om de benodigde informatie uit verschillende gegevensbronnen te halen. BIM- en GIS-integratie vermindert tijdsvertragingen en kostenoverschrijdingen. Iedereen die bij het project betrokken is, zal hiervan profiteren. Het zal ook de kwaliteit van het ontwerp verbeteren. Bovendien zal de integratie van deze technologieën de samenwerking binnen het hele team helpen verbeteren.
Door deze technologieën te integreren kunnen BIM- en GIS-gegevens worden geëxtraheerd en gebruikt voor andere workflows. Gebouwbeheerders kunnen de gegevens uit deze twee systemen gebruiken om een database voor het beheer van gebouwmiddelen te creëren met koppelingen naar een BIM-model van de faciliteit. Als een bepaald apparaat bijvoorbeeld moet worden vervangen, kan een BIM-model worden gebruikt om de locatie ervan te identificeren. Het zal het personeel ook helpen beschikbare eenheden te promoten. Uiteindelijk zal het de gebruikerservaring verbeteren.
De voordelen van BIM- en GIS-integratie zijn enorm. Het GIS informeert BIM bijvoorbeeld door realtime gegevens te verstrekken over de omgeving van de assets. Deze realtime gegevens helpen ingenieurs en ontwerpers de ontwerpen en constructie in een beter licht te evalueren. Dit informatierijke model kan worden gebruikt om alle assets binnen een groter gebied te verbeteren. De integratie van deze twee tools creëert een robuust model en vereenvoudigt het begrip van asset-interacties.
Voordelen van het integreren van BIM en GIS in uw bouwworkflow
Of u nu overweegt BIM en GIS in uw workflow te integreren of dat al heeft gedaan, er zijn veel voordelen aan verbonden. Laten we enkele voordelen en uitdagingen eens bekijken, evenals de workflow en kosten. U zult zien dat de integratie van deze technologieën een krachtig hulpmiddel kan zijn voor uw bouwteam. Lees verder voor meer informatie. Maar laten we eerst eens kijken naar enkele van de uitdagingen.
Voordelen
De afgelopen jaren hebben BIM en GIS samengewerkt om de manier waarop mensen infrastructuur ontwerpen en bouwen te verbeteren. Publiek-private partnerschappen hebben met succes infrastructuur gebouwd en onderhouden in Canada, waar de integratie van BIM en GIS als de beste praktijk wordt beschouwd. Tegenwoordig adopteren een aantal grote bouw- en bouwdienstenbedrijven integratie als een manier om efficiëntere projecten te creëren en slimmere resultaten voor gemeenschappen te bereiken.
Uitdagingen
Hoewel er veel voordelen zijn verbonden aan de integratie van BIM en GIS, zijn er ook enkele uitdagingen. Deze problemen omvatten onder meer een inefficiënte gegevensstroom, die de analyse van projectgegevens belemmert. Handmatige gegevensinvoer kan fouten en vertragingen veroorzaken, en verouderde gegevens kunnen leiden tot discrepanties tussen de realiteit op de grond en de informatie. Maar ondanks de uitdagingen kunnen de voordelen van integratie deze processen veel eenvoudiger, sneller en kostenefficiënter maken.
Werkstromen
De workflows bij de integratie van BIM en GIS zijn cruciaal voor infrastructuurbeheer en -planning. Dankzij workflows kunnen teamleden in een samenwerkingsomgeving werken en kunnen ze de waarde van GIS-analyse benutten. Projecten kunnen ook profiteren van CAD-gegevens die zijn gecentraliseerd in een GIS-database of een documentbeheersysteem (Autodesk Vault).
Kosten
Het gebruik van BIM en GIS bij de uitvoering van projecten is een veelbelovende methode voor het beheren van de infrastructuur van verschillende klassen. Het Crossrail-project creëert bijvoorbeeld 21 km tunnels met dubbele boring onder het centrum van Londen. Dit systeem is momenteel het grootste civieltechnische project in Europa en zal 37 pendeltreinstations verbinden met acht metrostations. Bovendien kan een uniform model een uitgebreid beeld van het project bieden.
Uitvoering
De implementatie van BIM en GIS kan de bouwsector op een aantal manieren ten goede komen. Het BIM-GIS-platform biedt semantische informatie en geometrische 3D-visualisatie van componenten, waardoor de planning en uitvoering van bouwprojecten wordt vergemakkelijkt. Het biedt ook de mogelijkheid om het geografische terrein en de omliggende faciliteiten, inclusief ondergrondse infrastructuur, te visualiseren. Nutsvoorzieningen kunnen problematisch zijn omdat ze niet goed kunnen functioneren, waardoor dure operaties en onderhoud nodig zijn. Het geïntegreerde BIM-GIS-model biedt kant-en-klare informatie over ondergrondse nutsvoorzieningen, waardoor het risico op tijdsvertragingen en kostenoverschrijdingen wordt verminderd.